Svečano puštanje u rad mHE “Bistrica Majstorovina”

Svečano puštanje u rad mHE “Bistrica Majstorovina”

Crnogorski premijer Duško Marković, u sklopu obilježavanja svečanosti povodom 3. januara – Dana Opštine Bijelo Polje, svečano je otvorio i pustio u rad malu hidroelektranu “Bistrica Majstorovina”.

U obraćanju prisutnima i medijima, predsjednik Vlade Crne Gore istakao je doprinos nove hidroelektrane energetskoj stabilnosti Crne Gore i njenom ukupnom razvoju, i okarakterisao kao potvrdu hidropotencijala sjevera naše zemlje.

Odgovorni i vodeći projektant Direktor firme “SISTEM-MNE” koja stoji iza ovog projekta i predsjednik Udruženja koncesionara malih hidroelektrana, Ljubiša Bošković, istakao je da je mHE u Majstorovini dvanaesta u Crnoj Gori, a zaposliće destak mladih ljudi sa područja na kojem se nalazi.

“Ova mini hidroelektrana izgrađena je uz nadzor brojnih crnogoskih stručnjaka, a bila je i ‘pod lupom’ eksperata iz Evrospke unije, jer je kao jedan od boljih projekata dobila projektno finansiranje od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.”

Jedan od suvlasnika MHE, prof. dr Uroš Karadžić, objasnio je da je hidroelektrana instalisane snage od 3,5 MW, čija je procijenjena godišnja proizvodnja 12,8 GW.

“Izgradnja je počela u maju 2015. godine, a upotrebnu dozvolu smo dobili u decembru 2017. Prilikom izgradnje ispoštovani su svi ekološki standardi, tako da je sve urađeno u skladu sa propisima”, rekao je Karadžic i najavio izgradnju nove hidroelektrane Lještanica, u vrijednosti od pet miliona eura.

 Izvor: www.bijelopolje.co.me

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”OtvaranjeMajstorovina”]